Kogume tänavuste Annetamistalgute raames annetusi, et 2021. aasta Arvamusfestivali eel valmiks Paide linnas julge ja ühiskonnakriitiline kunstiteos. Arvamusfestivali missioon on edendada Eesti arutelukultuuri ning kunstiprojektiga soovime näidata, et oma arvamust on võimalik avaldada ka loomingu abil. Soovime pakkuda alternatiivseid väljendusvõimalusi ka edaspidi, olgu selleks kujutav kunst, heliteos või tants – heaks näiteks siinkohal Kadri Sireli tundlik tantsulavastus “Ruumile alistumine” Püha Risti Kirikus 2017. aastal. 

“Kunst on kaheksa aasta jooksul alati olnud nii festivalide aruteluteemade hulgas kui nähtaval ka linnapildis, ühel või teisel moel,” rääkis festivali eestvedaja Kaspar Tammist. “Mitu aastat on Paide keskväljakul peetud ruumieksperimenti, mis tähendab, et paariks päevaks on autodelt tagasi võidetud lapike maad, mis kujundatud kohvikuteks, lõõgastumispaikadeks ning jalakäijate ruumiks. Festivalikülastajatele on see alati olnud meelispaik.”

Hea sõnaga meenutab Tammist ka 2017. aastal Kati Ilvese kureeritud videokunstinäitust „Raputada, mitte segada”. Üheksast tööst koosnev valik tõi vaatajani ligi kahekümne aasta jooksul valminud videokunstiteosed, mis oma loomishetkedel osutasid mitmesugustele ühiskonnas toimuvatele arengutele või probleemidele ja astusid nendega dialoogi. “Mäletan, et nägime Paide kesklinna vihma- ja tuulekindla näituse püstitamisega palju vaeva, kuid tulemus oli seda väärt!”

2020. aasta silmapaistvaimaks kunstiprojektiks sai Jari Matsi ja Judith Partsi valgus- ja heliInstallatsioon „Ruuminihe” aadressil Tallinna tn. 34. Installatsioon keskendus ühe maja loole ja elustades maja sisemust helide ning muutuva valgusega hakkas mahajäetud arhitektuur taas suhtlema linnakeskkonnaga. Uudistajaid oli hämaratel õhtutundidel maja ümbruses hulgim. 

Arvamusfestivali järgmist põnevat kunstiprojekti saab toetada, tehes annetuse festivali arvelduskontole ning märkides selgitusse “kunstiprojekt”. Annetusi kasutame kunstnike töötasuna.

MTÜ Arvamusfestival
EE862200221065247784 (Swed)
EE137700771002377691 (LHV)
Paypal

Üheksas arvamusfestival toimub 2021. aasta 13. ja 14. augustil.