Kuu aega pärast Arvamusfestivali ehk 15. septembril tähistatakse üle maailma demokraatiapäeva – nii ka meie! Koostöös Euroopa Parlamendi Eesti bürooga viime sel päeval kolmes Järvamaa koolis Türil, Koerus ja Paides läbi kaks demokraatiatrenni.

Rahvusvaheline demokraatiapäev tuletab meile meelde, et on oluline mõelda demokraatia olukorrale käesoleval keerulisel ajahetkel. Sama palju kui demokraatia on eesmärk, on see ka protsess, ja ainult siis, kui selles osalevad kõik riigid, nende valitsused ja kodanikud, saab demokraatia ideaal meie peades reaalsuseks, millest saavad kasu kõik. 

Seetõttu ongi sobilik tähistada ja mõtestada demokraatiapäeva väikese trenniga. Treeningud ise on pärit Taanist ja lihtsalt öeldes saab demokraatiatrennis harjutada ja katsetada erinevaid aktiivsele kodanikule olulisi suhtlusoskusi. Seekordses valikus on eneseväljendus ja erimeelsus Türil, oma arvamus ja kaasatõmbamine Koerus ning erimeelsus ja kaasatõmbamine Paides. 

Igas koolis tegeleb noortega kaks treenerit, kuid Eestis on kvalifitseeritud treenereid kokku juba üheksateist! Kui neilt küsida, miks nad treeneriks hakkasid ning mida nad sellest õppinud on, on vastused üsnagi sarnased. Värske treener Helen kirjeldab: “Oluline on, et see on praktiline treening –  see jääb inimestele kindlasti meelde paremini, kui lihtsalt kuiv tekst. Mulle meeldib, et tihti pannakse meid kõiki trennides oma mugavustsoonist välja astuma!” Mitu aastat treenerina tegutsenud Martha-Beryl räägib oma kogemusest aga nii: “Demokraatiatrenn tundus olevat midagi piisavalt abstraktset ja veidrat, millega kaasa minna.” Õpetajana on tal võimalus killukesi demokraatiatrennist põimida meediatundidesse, et treenida noorte oma arvamuse kujundamist ja põhjendamist ning ta ütleb, et siiani  on see üsna hästi ka toiminud. “Mu lemmikud on aktiivse kuulamise ja eneseväljenduse lihased, sest pean neid ka muidu olulisteks oskusteks. Demokraatiatrenni olen teinud nii gümnasistidele kui ka põhikooli õpetajatele – mõlemal juhul sain tagasisidet, et nad said väärt kogemuse ning häid nippe!”

Demokraatiatrennide projektijuht ja treener Maiu räägib enda vaatenurgast: “Mulle meeldib, kui lihtsa analoogia läbi teeb demokraatiatrenn nähtamatu nähtavaks. Demokraatia on mingi suur, hägus ja kauge mõiste ning me ei ole minu arvates veel päriselt omaks võtnud selle olemust. Demokraatia sõltub aga igaühest. Iga päev. Trenn aitab avada silmad ja näha, et ühine heaolu sõltub iga inimese konkreetsete oskuste ja omaduste tugevdamisest – nagu tervis sõltub keha treenimisest.” Tema arvates on imeline ka see, et demokraatiatrenni lühike, sisukas ja meelelahutuslik vorm kõnetab nii noori kui vanu ja seda on läbi viidud ühtmoodi hoogsalt nii koolides kui startup’is, nii sünnipäeval kui ka konverentsil.

Seekord räägime koolitrennides samal ajal ka Euroopa Liidus aktuaalsetel teemadel – roheleppest, Euroopa majanduse taastamisest ja rändest. Aktiivne ja omajagu lõbus formaat pakub palju äratundmisvõimalusi tavaelust ning aitab neid põimida oluliste demokraatiaprotsessidega. Edaspidi toimuvad koolitrennid ka Tartumaal ning Tallinnas. 

Loe rohkem demokraatiatrennide kohta SIIT