Kaheksas Arvamusfestival tähistab põhiseaduse sajandat sünnipäeva kahel päeval Paide vallimäel. Kuuekümne arutelu seas toimuvad muuhulgas tavaks saanud erakonnaesimeeste debatt ning presidendi, õiguskantsleri ja riigikohtu esimehe vestlusring vabadusest. Ei puudu ka kirju kultuuriprogramm Philly Joe’s muusika, näituste, Paide Teatri sünnipäeva ning Vaiko Eplikuga.

Arvamusfestivali katusteemaks on Eesti põhiseaduse juubeli puhul põhiõigused ja vabadused, mida puudutatakse pea igas Põhiseadus 100 ala arutelus. Reedel on näiteks kavas Eesti Kohtute arutelu sellest, kuidas teevad kohtunikud õigusriigis otsuseid ning Soome Instituudi pop-up koolitund inimõigustest ja meediapädevustest. Laupäeval saab samal alal süveneda usu- ja veendumusvabadusse Eesti Kirikute Nõukogu korraldatud arutelus ning kaasa mõelda Eestimaa Looduse Fondi arutelul õiglase ülemineku protsessist Ida-Virumaal. 

“Põhiseadus 100 alal soovime näidata, et põhiseadus ei ole pelgalt raamatuke, mis riiulis seisab, vaid see sisaldab väga aktuaalseid ja elulisi teemasid,” räägib festivali eestvedaja Kaspar Tammist. “Olgugi et tänavune Arvamusfestival tuleb erakordse olukorra tõttu õhem, pole me kvaliteedis järeleandmisi teinud. Julgustame kõiki kavasse süvenema, et leida üles enda meelisteemad ning tulla kohale kuulama, küsima ja ka või vaidlema,” annab ta külastajatele nõu. 

Lisaks põhiseaduse aastapäevale peegeldavad arutelualad tänavusi valupunkte ning arengukohti, seega on kavas teadus, digitarkus, Eesti 2035, infokorratus, võrdne kohtlemine ja digikultuur.


Festivali esimese päeva lõpetab tavakohane erakonnaesimeeste arutelu, mida juhivad Marju Himma ja Taavi Eilat, ning päeva võtab kokku Kinoteatri näitleja Henrik Kalmet. Teisele päevale panevad punkti kolm põhiseadusliku institutsiooni juhti, kui president Kersti Kaljulaid, õiguskantsler Ülle Madise ja Riigikohtu esimees Villu Kõve arutlevad teemal, kui palju me ise enda vabadusi ära anname.

Festival on külastajatele tasuta, kuid piirangute valguses võib kohal viibida 1000 inimest päevas. Kui nõue püsima jääb, algab tasuta pääsete jagamine festivali kodulehel 15. juulil (www.arvamusfestival.ee )

Festivali programmi näeb https://2021.arvamusfestival.ee/kava.

Festivali event Facebookis:  https://www.facebook.com/events/1115984345450256/

Venekeelne pressiteade on leitav siit.

Festival saab teoks tänu kümnete pühendunud vabatahtlike tööle ning heade toetajate abile. Festival on osa Põhjamaade demokraatiafestivalide võrgustikust Democracy Festivals Association.

Arvamusfestivali toetavad Paide linn, Justiitsministeerium, Järvamaa Omavalitsuste Liit, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei, Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Telia, Digikultuuriaasta, Miltton, Nordern, Euroopa Parlamendi Büroo Eestis ning Aktiivsete Kodanike Fond. Arutelukultuuri aitavad arendada Speaksmart ja Eesti Väitlusselts.  

Lisainfo:

Kaspar Tammist
Arvamusfestivali eestvedaja
kaspar.tammist@arvamusfestival.ee
58010018

Liisi Rohtung
festivali kommunikatsioonijuht
Liisi.Rohtung@arvamusfestival.ee
59019260