Kas Arvamusfestival toimub?

 

Hea Arvamusfestivali külastaja!

Mida aeg edasi, seda enam sagenevad arusaadavalt küsimused, kas festival endiselt toimub. Praegu, kuni selgema infoni valitsuse poolt, tegutseb Arvamusfestivali meeskond teadmises, et toimub. Osaleme ka teiste festivalidega koos arutelus kultuuriministeeriumiga, et avalike suveürituste piirangud saaksid mõistlikud, hoidmaks inimeste tervist, ent võimaldades ka kultuuri, turismi ja muud majandust, demokraatiast rääkimata. Vähemalt vabaõhuüritustele on praegu lootust antud, aga millistel tingimustel – ehk kuidas defineeritakse suurüritust – ei pruugi veel ka lähema kuu jooksul selgineda.

Kindlasti tuleb arvestada järgmiste võimalike riskidega:

  • osalejate arvu piirang kogu festivalil – pole kindel, kas festivalidele tehakse erand, sest erinevalt näiteks kontserdist hajuvad inimesed Arvamusfestivalil eri alade peale laiali. Mis oleks valitsuse maksimum või meie miinimum inimeste arv, ei oska keegi veel öelda, aga kindlasti mitte viimaste aastate ligikaudu 10 000 inimest kahe päeva peale.
  • osalejate arvu piirang arutelualadel – pingutades tehtav ja seda toetab ka Paide keskkond, sest hulk arutelualasid on juba füüsiliselt piiratud vallikraavi, müüri või hekiga ja sissepääsu saab kontrollida.
  • inimeste vahelise distantsi hoidmine – nõuab ka osalejate endi pingutust, sest turvameestega festivali ei soovi keegi.
  • programmi vähendamine – kui jääb kehtima 2+2 reegel, ei mahu plaanitud 25 aruteluala väljakujunenud festivaliruumi ära.
  • võimalik festivali territooriumi laiendamine – paigutades arutelud ja toitlustuse suurema ala peale, saame masse veelgi hajutada ning järgida ka 2+2 reeglit
  • võimalik väliskülalistest loobumine – sõltub sellest, mis toimub piiridel ja viirusega külaliste lähteriikides.
  • kultuuriprogrammi kärpimine – siseruumides plaanitu jääb üsna kindlasti ära (näitused, peod). 

Jääb ka risk, et mais-juunis tehtud positiivsed otsused võib valitsus sõltuvalt viiruse levikust juulis-augustis ikkagi tagasi pöörata.

Täielikult virtuaalse festivali võimalust me ei näe, kuna Arvamusfestival toimub ikkagi vaid Paides kogu kaasneva õhkkonnaga. Küll aga kaalume, kui palju suudaksime festivali poolt panustada, et aruteludest oleks lisaks helisalvestustele rohkem otseülekandeid ja ka kodus viibijatel võimalus kahesuunaliselt osaleda. Niisugune hübriidvariant võimaldaks tasandada väiksemat inimeste arvu Paides või hea õnne korral festivali publikut isegi laiendada.

Selliseid variante näeme aprilli lõpu seisuga. Lõplikeks otsusteks oleme määranud juuni keskpaiga, mil juba loodetavasti rohkem teame.

Korraldusmeeskonna nimel

Kaspar Tammist
festivali eestvedaja
kaspar.tammist@arvamusfestival.ee
58010018

Leave a comment