Vahetult enne Arvamusfestivali toimub tänavu juba teist aastat Noorte [eel]arvamusfestival. 3. augustil on Paidesse oodatud kõik noored ja noortemeelsed, kes tahavad ühiskonnas murda nende hoogu kammitsevaid [eel]arvamusi, mille lahti [h]arutamine aitab kaasa uute ideede ja kasulike ettevõtmiste sünnile.

Noorte [eel]arvamusfestival toimub sel aastal vaid nädal enne Arvamusfestivali. Kuidas noortega tuleva festivali sisse juhatate?

Mitmed arutelud saavad hoo sisse just 3. augustil toimuval Noorte [eel]arvamusfestivalil. Aruteludega testime juba ka alade lahendusi. Lisaks pakub tänavune lisaprogramm tegevusi kõigile Paide linna elanikele. Eesmärk on teha reklaami, et linn oleks valmis tuhandeteks inimesteks.

Milliseid teemasid festivalil lahkate?

Nagu ka 9.10. augustil Arvamusfestivalil teemaks, vaatavad noored sel korral tulevikku. Arutleme noorte digipädevuste ja -teenuste üle ning mõtleme, milline võiks olla meie e-riik. Kuidas tulla ühiskonnas toime vihakõnega? Kas peaksime seda reguleerima? Arutleme Euroopa noorte eesmärkide üle ning otsime lahendusi, kuidas saaksid noored oma kodukohas ideid päriselt ellu viia. Samuti on festivali nael ja üks peateema kliima, taastuvenergia ja noorte osalus keskkonnapoliitika kujundamises. Selle aruteluga juhatame sisse Arvamusfestivalil toimuvad mitmed arutelud. 

Kuidas eristub tänavune festival möödunust?

Festival toimub Paides Eheda avaliku ruumi festivali raames ning põhineb üle-eestilisel ideekorjel. Oleme seekordse festivali integreerinud teiste eheda ruumi üritustega, et pakkuda aruteludele eelneval ja järgneval ajal programmi igale maitsele.

Milliseid aruteluformaate noortele pakute?

Eks ikka võimalikult kaasavaid, muidugi eesmärgipäraselt. Näiteks on võimalik esimeses arutelus ise paneliste välja vahetada ja kaasa rääkida. Samuti on plaanis arutelu, mille jooksul saavad noored ise projektiideid luua ning kui veab, siis ka kohe rahastust taotleda. Muidugi on kavas ka klassikalised arutelud ehk paneelidiskussioonid.

Miks on noortele vaja [eel]arvamusfestivali?

Meie jaoks on oluline arutelukultuuri ja demokraatia arendamine noorte ja noorteorganisatsioonide seas. Et võimestada uut põlvkonda aktiviste ja vabaühenduste eestvedajaid, on festival hea koht, kust saada nii inspiratsiooni kui ka kogemusi ise arutelu korraldamiseks. Sarnaselt Rootsile, kus on Almedalen (Arvamusfestival) kestnud järjest juba üle 40 aasta, loome ka meie eelfestivalidega aluse, et Arvamusfestival saaks jätkuda kauemgi. 

Kas festivalist on kujunemas traditsioon? Kui jah, siis millisena seda näete?

Kindlasti soovime eelfestivaliga luua järjepidevuse ja traditsiooni. Analoogne traditsioon on Taani noorte arvamusfestivalil. Kindlasti võiks Noorteühenduste Liit ka edaspidi olla üks eestvedajatest, aidates võrgustikul kokku tulla ning kaasata partnereid ning noorterühmi enda võrgustikust, et luua mitmekesine programm. Kuna kohalikel korraldajatel on festivali õnnestumise juures oluline roll, kaasaksime eestvedajatena ka kohalikke noortevolikogusid, kes toimetavad omavalitsustega seotud küsimustega.

Hetkel oleme järginud mõnusate väikelinnade hubasust, et tuua vaheldust ja avastamisrõõmu ka osalejatele. Sellega arendame ka omavalitsustes noortesõbralikust. Iga ala ja arutelu korraldaja panustab enda huvigrupi kaasamisega festivali mitmekesisuse ja sisendiga parema ühiskonna loomiseks. Mida suuremaks kasvab noortefestival, seda suurem on selle mõju ühiskonnas. Näiteks näeme seda hea suvise vaheldusena linna- ja muusikafestivalide kõrval. 

Loodame, ka et järgnevatel festivalidel on meil olemas ka rahvusvaheline programm, kuhu saame kaasata Põhja- ja Baltimaade partnereid, kes regioonis noorte eelarvamusfestivale korraldavad. 

Foto: Arvamusfestivali vabatahtlik Johan-Paul Hion

Leave a comment