Täna lõppev viies Arvamusfestival tõi kahe päeva jooksul kokku üle 9000 inimese. Festivali jääb lõpetama traditsiooniline parlamendierakondade esimeeste debatt ja sel aastal keskendutakse kolmele teemale: vananemine, automatiseerimine ja Euroopa Liidu tulevik. Järgmine festival toimub 10.-11. augustil 2018 ikka Paides.

„Esimesel aastal toimus 80 arutelu, millest enamiku korraldas festivali meeskond ise. Aastatega on arutelude arv kasvanud, ületades eelmisel aastal ka kahesaja arutelu piiri. Otsustasime sel aastal programmi vähendada nii arutelualade kui ka arutelude osas ja võib öelda, et see otsus oli õigustatud, sest programmis oli märksa enam hästi läbi mõeldud eesmärgi ja vormiga arutelusid ning ka festivalialal oli mugavam olla. Muutumatu on aga see, et festival ise korraldab vaid erakonnaesimeeste debatti ning ülejäänud programm valitakse jaanuarikuisesse ideekorjesse esitatust,“ võrdles festivali eestvedaja Ott Karulin.

Ta lisas, et kuigi festivali kontseptsioon on jäänud samaks, siis on arutelude kvaliteet ja vorm iga aastaga üha kvaliteetsem. „Iga aastaga suureneb arutelude korraldajate valmidus teha arutelusid teistmoodi, mõeldes ka sellele, kuidas arutelule tulnuid kaasata ning mis saab nende tõstatatud teemaga peale festivali. Üks vahva näide on täna toimunud jalgpallimäng ja sellele järgnenud sisuline vestlusring selle üle, kuidas spordiga sotsiaalseid harjumusi edendada ja turvatunnet suurendada,“ ütles Karulin.

Festivali teise päeva lõpus toimunud arutelus “Kuidas seista vastu populismile ja äärmuslusele?” diskuteeris ka Soome Vabariigi 11. president Tarja Halonen, kes puudutas oma avakõnes teemasid alates põlissoomlaste edust lõpetades meedia vastutuse ja vihakõne kriminaliseerimisega.

Arvamusfestivalil on igal aastal omal kohal ka mitmekülgne kultuuriprogramm. Juba juulis algas Keskväljakul ruumieksperiment, millega võeti jalakäijatele ruumi juurde. Väljakul said inimesed kasutada hubaseid istumisalasid ja aktiivseid ajaveetmisvõimalusi, näiteks pinksilauad ja rannavolle. Ruumieksperimendi koordinaator Elo Kiivetile teeb suurt rõõmu, et eksperiment nii hästi omaks võeti ja inimesed seni tühjalt seisnud Keskväljaku ellu äratasid ja seda ka festivalivälisel ajal. “Kuu pikkune testperiood tõestas, kui lihtne on tegelikult muuta ruum inimsõbralikuks ja aktiivseks. Erinevad tegevusvõimalused, hubasus ja rohelus meeldis kõigile – nii kohalikele kui ka festivalikülalistele. Kindlasti võiks seda korrata, aga seekord pikema perioodi jooksul ja seeläbi lükata käima juba püsivalt õdusa keskväljaku valmisehitamine,” ütles Kiivet.

Kuues Arvamusfestival toimub Eesti Vabariigi 100. juubeliaastal 10.-11. augustil ikka Paides.

Arvamusfestival tänab oma selle aasta toetajaid: Paide linna, Järvamaa Omavalitsuste Liitu, Swedbanka, Euroopa Komisjoni esindust Eestis, KÜSKi, Euroopa Parlamendi Infobürood, Avatud Eesti Fondi, rahvaalgatus.ee, SpeakSmarti ja palju teisi. Festivali ühe ala toetajateks olid ka SA Archimedes ja Rakendusliku Antropoloogia Keskus.

Fotogalerii leiab siit (täiendame jooksvalt): https://www.flickr.com/photos/arvamusfestival/

Leave a comment