2016. aasta on merekultuuriaasta, mil luubi all on kõik merega seonduv: pärand ja kultuur, haridus ja ohutus, puhkus ja vaba aeg ning ressurss ja võimalus. Augustis on hea võimalus Eesti mererahval end näoga mere poole pöörata Arvamusfestivali merekultuuri alal.

 

Eestlased on mereäärne rahvas. Kui paljud meist aga väärtustavad mereajalugu, osutavad tähelepanu merega seotud traditsioonidele ja tunnevad end tõelise mererahvana? “Arvamusfestivalil osalemine on meie jaoks üks olulisimaid võimalusi tõmmata tähelepanu ja kaasamõtlejaid merendusalaste väljakutsete üle arutlemiseks,” sõnas merekultuuriaasta turundus- ja kommunikatsioonijuht Kristi Hürri. Merega seotud proovikivide ületamine ei ole aga kiire sahmakas vett, vaid aastatepikkune kulgemine. “Arutlemistest kasvavad välja suuremad muutused, ja seda ka loodetavasti nii riiklikul kui üksikisiku tasandil, et saaksime ennast tunda täisväärtusliku mereriigi, mitte üksnes mereäärse riigina,” lisas Hürri.

Merekultuuri ala aruteludel saab osaleda Arvamusfestivali teisel päeval, 13. augustil. Merekultuuri ala korraldajad osalesid Arvamusfestivali formaadilaboris ning töötasid välja täiesti unikaalse aruteluvormi – merekultuuri kiirkohtingu! “Tulles kiirkohtingule saab iga inimene ise vestelda rannaküladest pärit seitsme randlasega – inimestega, kelle igapäevaelu ongi üks suur merekultuur,” ütles Hürri, merekultuuri ala üks korraldajatest. Tuult ja tormi toob alale aga meremõrv. Meremõrva tagajärjel ei ole Eestil enam merd ning arutelul osalejate ülesanne on teostada merealane krimiuuring, et taastada Eesti kui vana mereriigi staatus.

Et aga merekultuur ei ole vaid rannal tiibade ripsutamine ega juriidiline jalutuskäik, on merekultuuri ala avadiskussioon hoopis tõsine vestlusring merementaliteedist. Hürri sõnul annab arutelu igale osalejale samastumisvõimalusi, küsides, kas eestlane tõepoolest sobib mereline ning milline üks tõeline merel käiv eestlane olema peab. Sest nõnda nagu meri, kestab ka eestlane edasi.

Merekultuuri alal on lisaks ka meelelahutuslik pool mereteemaliste viktoriinide ja kinoprogrammi näol, tegevuseta ei jää ka meresõpradest lapsed.

Merekultuuri ala Arvamusfestivalil asub Facebookis siin.

Merekultuuri ala arutelud:

Laupäeval, 13. augustil

Kell 10.00–11.30
Kas eestlase koht on merel?
Mis täpselt seob meid tänapäeval merega? Millist tarkust on meri Sulle andnud? Merekultuuriaasta päevalava avaarutelu räägib eestlase merementaliteedist. Formaat: Äratundmismäng. Kui palju sarnanevad Sinu merehoiakud ja -teadmised keskmise Eesti kodaniku omaga?
Moderaator: Märt Treier
Osalejad: Roomet Leiger (TTÜ Eesti Mereakadeemia direktor), Tarmo Sööt (Eesti Merekooli direktor), Rene Arikas (Veeteede Ameti peadirektor), Jako Vernik (Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste, juhatuse liige)

Kell 12.00–12.30
Vahepala: Merevillaku muusikaviktoriin
Paneme proovile osalejate muusikateadmised: kas tunned ära merelaulu?

Kell 12.30–14.00
Merekultuuri kiirkohting – tule leia oma randlane!
Randlane on merekultuuri kandja ning merega kooselamise kunsti valdaja. Tule kuula tema lugu! Formaat: Kiirkohting ehk kindla aja jooksul toimuvad isiklikud vestlused randlaste kogukonna liikmetega.
Osalejad: Reet Laos (Kihnu), Merle Jantson (Lindi küla), Ingeldrin Aug (Pärispea poolsaar), Kaido Taberland (Rannamõisa), Mehis Luus (Toila), Urve Tiidus (Saaremaa), Jana Stahl (Pakri)

Kell 14.30–15.00
Vahepala: Merevillak viktoriin
Meelelahutuslikud-harivad mereteemalised küsimused osalejatele.

Kell 15.00–16.30
Võtame mere tagasi!
On toimunud meremõrv – Eestil pole enam merd! Miks on meri muutunud võimaluse asemel takistuseks? Toome Eesti tõsiseltvõetavate mereriikide hulka tagasi! Formaat: Teeme krimiuuringu! Mõrvani viinud asjaolude põhjal hakkame otsima lahendusi ning koostöös publikuga käime välja ettepanekud Eesti mereriigi staatuse taastamiseks.
Moderaator: Märt Treier
Osalejad: Merendusnõukoja president Tarmo Kõuts, rahandusministeeriumi nõunik Anni Konsap, Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu esimees Jüri Lember

12.–13. augustil 2016 toimub neljandat korda Arvamusfestival: kohtumispaik ja mõttevahetuskoht Eesti ühiskonnale ja inimestele olulistel teemadel. Kokku arutatakse kahe päeva jooksul enam kui 230 teemal. Tutvu kavaga: www.arvamusfestival.ee/kava.

Leave a comment